Recepten

Fideuà

Het gerecht schijnt volgens een volksverhaal ontstaan te zijn bij de Spaanse stad Gandia. Aldaar gebruikten een paar vissers bij de bereiding van paella een soort pasta in plaats van rijst. Zij waren, zo gaat het verhaal, de rijst vergeten en hadden alleen pasta bij de hand.
Fideuà is er in verschillende varianten maar wordt meestal bereid met zeevruchten en vis. De pasta wordt gemaakt van harde tarwe.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gram harde tarwe pasta (bvb vermicelli, maar macaroni kan of mag ook)
  • 200 gram witte stevige vis
  • 2 inktvissen
  • 8 langoustines of gamba'
  • 2 teentjes fijn gesneden knoflook 
  • 1 kleine ui fijn gesneden
  • 4 rijpe tomaten (ontveld en in kleine stukjes)
  • 1 lepel paprika poeder
  • saffraan
  • zout
  • 100 cc olijfolie
  • 1 liter warme visbouillon



Bereiding:
Snijd de vis in stukjes. Laat de olie goed heet worden en bak de vis daar even in op. Je moet de vis niet gaar bakken. Haal de vis uit de pan en leg die even op een bord. Ook de schaal- en schelpdieren even opbakken en apart leggen. Vuur wat lager zetten en in dezelfde olie nu de knoflook en de ui fruiten. Als ze een beetje kleur krijgen de tomaat en de paprikapoeder erbij doen en vervolgens de warme bouillon. Laat dit op een matig vuurtje zo'n 5 minuten doorkoken. Doe er dan de saffraan en de pasta bij en laat het nog ongeveer 4 minuten op de hoogste stand koken. Daarna zet je het vuur laag en laat je het nog 5 minuten staan.Vervolgens voeg je de vis toe, en na vijf minuten de zeevruchten en eventueel nog wat zout. Dan nog een paar minuten laten staan tot de pasta helemaal gaar is. Voordat je de fideuá opdient moet je hem even een paar minuten bedekt laten staan, je kunt een deksel of een schone theedoek of wat aluminiumfolie gebruiken, de bouillon moet namelijk geheel zijn opgenomen. De fideuá wordt in de paella pan op tafel gezet zodat iedereen zelf kan opscheppen. Er wordt ook alioli (knoflookmayonaise) bij gegeven, die naar smaak op het bord door de fideuá geroerd wordt. 
buen provecho
Rudi & Conny



Spaanse hutsepot of Olipodriga :

Deze Spaanse hutsepot wordt bereid naar een oud traditioneel recept van de "olla podrida"een éénpansgerecht van door elkaar gemengde, gehakte bestanddelen met veel soorten vlees.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 entrecote (of varkensvlees) met been
  • boter
  • 1 kg aardappelen
  • 800 gr wortelen
  • 1 ajuin
  • 200 gr bacon
  • peper en zout
  • 1 klein glas witte wijn
  • 1/2 glaasje water

Bereiding:

In een pan verhit je de boter, kruid het vlees naar smaak en bruin aan in sz boter. Als het vlees gebruind is, voeg de witte wijn en het water toe en laat sudderen gedurende 1,5 uur. Kook ondertussen de aardappelen, wortelen en gehakte uien gedurende 20 minuten. Meng alles onder elkaar en laat verder garen. Eens alles gaar is, alles mooi aanstampen tot een homogene puree, het toevoegen van een scheutje melk en een klontje boter maakt het compleet.
Bak spek in een pan zonder olie en voeg bij de puree, goed mengen. Bak het vlees en blus met een beetje kalfsbouillon en serveer bovenop de puree!

buen provecho
Rudi & Conny

Vijgenlikeur:

Ingrediënten voor 1 liter


  • 1 kg verse vijgen
  • 300 gr suiker
  • 1 liter vodka
  • schil van 1 citroen



Bereiding:

Doe de vijgen in de fles of pot, bestrooi met de suiker en giet hier de vodka op en voeg vervolgens de gewassen citroenschil erbij.  Doe de dop of het deksel op de fles of pot en schud heel goed.
Laat dit brouwsel minstens een maand trekken op een koel en donker plekje en het is het beste als je de pot elke dag even goed schud.
Zeef na verloop van tijd de likeur met behulp van een stuk kaaslinnen en klaar is je zelfgemaakte drankje. Gooi de vijgen niet weg, maak er een lekker dessert mee met wat vanille-ijs en rode wijn siroop of eet ze zo op (zijn superlekker, maar je wordt er wel dronken van).

buen provecho
Rudi & Conny

Vijgenkonfituur:

Ingrediënten voor 1 liter

  • 1 kg verse vijgen
  • 750 gr suiker
  • 2 sinaasappel uitgeperst
  • schil van 1 sinaasappel in jeste gesneden
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 eetlepels frambozen azijn

Bereiding:

Meng alle ingrediënten in een grote kookpot en breng onder voortdurend koken tot op het kooppunt. Laat
15 minuten verder koken tot de gelei dik genoeg is. Vul uw potjes op, draai het deksel er warm op  en draai dan de potjes op hun kop. Laat afkoelen en smul er dagelijks van.

buen provecho
Rudi & Conny