Spanje

Informatie

Bienvenidos in Spanje. Als jij denkt dat Spanje voornamelijk bestaat uit de Costa’s, waar bleke toeristen de hele dag op het strand liggen te bakken, dan kom je bedrogen uit. Spanje staat voor tapas, flamencodansen, zon, strand, cultuur, fiësta’s en (nog steeds) stierenvechten. Je vindt er prachtige steden. Barcelona; de stad van Gaudi. Madrid; waar je tot diep in de nacht kunt feesten. Of wat dacht je van Sevilla, waar je authentiek Spanje terug vindt, Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje en Granada, vooral bekend van het Alhambra, een oud paleis en fort van de moorse heersers van het Koninkrijk Granada, dat zich aan de zuidoostkant van de stad bevindt. Ook de bekende Canarische Eilanden, waaronder Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote, en de Balearen behoren tot Spaans grondgebied.

Het land

Geografie

Spanje heeft een oppervlakte van 507.782 km² en ligt, samen met Portugal, op het Iberisch Schiereiland. De Pyreneeën vormen in het noorden een natuurlijke grens met Frankrijk. Ten westen van Spanje ligt Portugal. Verder wordt Spanje omringd door water. Ten oosten ligt de Middellandse Zee en ten westen de Atlantische Oceaan. Verder liggen er twee eilandengroepen om Spanje heen. Ten hoogte van Valencia vind je de Balearen (Ibiza, Mallorca, Formentera, Menorca en Cabrera). Meer naar het zuiden liggen de Canarische Eilanden met Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, Gomera en Fuertaventura. Spanje is opgedeeld in zeventien gewesten, waartoe onder andere Catalonië, Valencia en Andalusië behoren. De hoofdstad van Spanje is Madrid.

Klimaat

Het klimaat in Spanje wisselt per regio. Het noorden is koel en nat, met sneeuwvorming in de Pyreneeën. Het binnenland heeft hete zomers (soms wel 40°C) en koude winters. Aan de kust zijn de zomers warm en zonnig en de winters mild. Het wordt er vaak niet kouder dan 10°C. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe droger en heter het wordt. Er is zelfs sprake van enige woestijnvorming. Op de eilanden is het het hele jaar door tussen de 20 en 30°C.

Natuur

Spanje heeft tien nationale parken en zo’n zevenhonderd beschermde gebieden. Hier komen planten- en diersoorten voor die je op geen enkele andere plaats in Europa vindt.
Planten
Vanwege de grote hoogte- en klimaatverschillen heeft Spanje een afwisselende vegetatie. In het noorden vind je uitgestrekte loofbossen met eiken, kastanjebomen en beuken. In het noordelijke hooggebergte domineren de naaldwouden en groeien narcissen, krokussen en orchideeën. De hoogvlaktes in de binnenlanden zijn steppe-achtig met veel kruidenplanten. In het warme zuiden zijn de planten subtropisch van aard. Zo zie je er palmen, olijfbomen, citrusbomen en cactussen.
Dieren
De diersoorten in Spanje zijn een mengelmoes van Noord-Europese en Noord-Afrikaanse dieren. In het noorden en in de Pyreneeën komen beren, lynxen en steenbokken voor. In het zuiden kun je een wilde kat, lynx of mangoest tegenkomen. Aan de Middellandse Zee heb je kans om de zeldzame monniksrob tegen te komen. Vogelliefhebbers kunnen het beste naar het zuiden gaan. Daar vind je de zeldzame blauwe ekster, de bijeneter, de gouden wielewaal en diverse soorten roofvogels. In Spanje komen enkele giftige addersoorten voor.

Bevolking

Bevolking

In Spanje wonen ruim veertig miljoen mensen.
Men onderscheidt de volgende bevolkingsgroepen; Castilianen, Catalanen, Galiciërs, Basken en zigeuners. De Castilianen, oftewel de gewone Spanjaarden, vormen met 72% de grootste groep. De meeste Spanjaarden wonen in de steden waardoor het platteland zeer dunbevolkt is. Madrid is de grootste stad met bijna vijf miljoen inwoners. Spanjaarden zijn dol op feesten. Voor elke gelegenheid wordt wel een fiësta aangeroepen. Vaak hebben deze een religieuze of historische betekenis. Het is ook meteen een goed excuus om lekker te eten, te drinken en elkaar het hof te maken. Spanjaarden staan bekend om hun relaxte levensstijl. Toch worden ook de Spanjaarden steeds ‘drukker’. Carrière maken wordt steeds belangrijker en veel Spaanse vrouwen verkiezen een goede carrière boven een gezin.

Religie

De Spaanse bevolking bestaat voor 95% uit katholieken. Het rooms-katholicisme heeft ten tijde van Franco in een negatief daglicht gestaan, omdat de kerk nauw samenwerkte met deze dictator. Franco weigerde een scheiding van kerk en staat, ook al wilde bijna de gehele Spaanse bevolking dit wel. In 1978, na Franco’s dood, was er vrijheid van godsdienst. Steeds minder mensen hangen het katholicisme nog fanatiek aan. Toch zijn de religieuze feesten nog erg populair. Dit heeft waarschijnlijk meer te maken met traditie dan met religie.

Cultuur

Tradities
In Spanje spelen eeuwenoude tradities nog steeds een hoofdrol. Zo worden er nog steeds stierengevechten gehouden. Niet alle Spanjaarden keuren dit goed. Het is vooral populair in het zuiden. Ook het stierenrennen in het noordelijke plaatsje Pamplona is iets dat alleen in Spanje voorkomt. Ook de siësta is een typisch Spaanse traditie. Tussen twee en vier uur ‘s middags legt iedereen zijn werk neer om lekker uit te rusten. KunstEen van de meest waardevolle
archeologische vindplaatsen vind je in het noordelijke Altamira. Hier werden grotschilderingen uit de oudheid gevonden. De architectuur uit Spanje is afkomstig uit de Romaanse tijd, de Renaissance en de Moorse tijd. Ook kent Spanje vele beroemde kunstenaars, zoals Salvador Dali, Gaudi, Picasso en Miro.

Geschiedenis

Geschiedenis

Aan overblijfselen is te zien dat de eerste mensen al in 780.000 voor Christus in Noord-Spanje leefden. Rond 1000 voor Christus ontstond langzaam de Iberische cultuur; een samensmelting van Feniciërs, Grieken en Kelten. De Feniciërs gaven de Spaanse kust de naam I-sjephan-im. Deze naam is later verbasterd tot het huidige Espana. In de 5e eeuw na Christus werd Spanje veroverd door Goten. Zij regeerden tot 711. Toen viel een leger van islam-aanhangers Spanje binnen onder leiding van de moor Tarik. Zo’n driehonderd jaar lang ontwikkelde zich een Moors-Spaanse cultuur. Langzaamaan heroverden de christenen via een reconquista hun rijk terug. In de 15e eeuw vond de inquisitie plaats. Alle afwijkende meningen en godsdiensten werden verdreven en onderdrukt. Toen Columbus Amerika ontdekte, werden de eerste Spaanse kolonieën gesticht. Ook werd er volop handel gedreven in chocola, goud en zilver. De jaren 1700 tot 1900 stonden in het teken van oorlogen, veroveringen en opstanden.

Spanje verloor steeds meer grondgebied door oorlog met Engeland, Nederland en Turkije. Maar ook binnen Spanje was het onrustig. Conservatieven en liberalen vlogen elkaar in de haren en er was veel sociale onenigheid. Nationale bewegingen in Baskenland en Catalonië wilden onafhankelijkheid en werden steeds extremer. De Baskische afscheidingsbeweging ETA greep zelfs naar geweld. Overal vond het socialisme en anarchisme brede aanhang. Het opkomende socialisme werd echter de kop ingedrukt met de komst van dictator Franco in 1937. Franco wilde, gesteund door de kerk en het leger, een herleving van katholiek Spanje. De bevolking leed onder zijn strakke regime. Na de dood van Franco in 1975, kwam koning Juan Carlos aan de macht. Spanje werd een parlemantaire democratie met scheiding tussen kerk en staat. De economie herstelde, maar er was nog steeds politieke onrust door de strijd met de ETA. Op dit moment is het redelijk rustig in Spanje, al strijden de Basken en de Catalanen nog steeds voor hun onafhankelijkheid.

Politiek en Economie

Politiek

Na de dood van dictator
Franco werd Spanje een parlementaire constitutionele monarchie. Ook kwam er in 1978 een Spaanse grondwet. Het Spaanse parlement bestaat uit het congres van afgevaardigden en de senaat. Deze zijn vergelijkbaar met onze Eerste en Tweede kamer. De koning van Spanje is Juan Carlos. Als koning is hij onschendbaar, waardoor de echte verantwoordelijkheid bij de minister ligt. Spanje bestaat uit zeventien autonome regio’s die elk hun eigen regering, parlement en premier hebben. Dit noemen we generaliteit.

Economie

Spanje is economisch enorm gegeroeid sinds zij in 1986 deel uit ging maken van de Europese Unie. Toch is de werkloosheid nog steeds hoog. Ook de verschillen tussen het arme zuiden en het rijke noorden zijn nog niet opgelost. De dienstensector heeft het belangrijkste aandeel in de Spaanse economie. Ook het toerisme en de industrie zijn belangrijk. Privatisering en liberalisering staan de afgelopen jaren centraal in het economisch beleid van Spanje.

Eten en Drinken

Hou je van tapas en een glas wijn op een zonovergoten terras? Dan zit je in Spanje helemaal goed!

Eten

Een dag in Spanje begint met een goed ontbijt, bestaande uit toast of iets zoets. De lunch wordt geserveerd tussen 14.00 en 16.00 uur (tijdens de siësta dus) en bestaat
niet, zoals bij ons, uit brood, maar uit een uitgebreid viergangendiner. Na 21.00 uur is het diner. Dit is een lichtere maaltijd dan de lunch en bestaat vaak uit soep en rijst.
Typisch Spaanse gerechten:
Tapas
kleine hapjes, variërend van olijven, stukjes worst, salades, schaaldieren en groenten
Gazpacho
koude soep met tomaat en paprika
Paëlla
rijstgerecht met kip of schaaldieren
Gamba’s
gegrilde garnalen
Tortilla
omelet

Bekijk onze receptenpagina en ontdek het heerlijke lekkers wat Spanje te bieden heeft.

Drinken

Sherry en sangria zijn typisch Spaanse dranken. Bier en wijn worden overal gedronken. Het bekendste biermerk is San Miguel. Koffie en thee drink je in een bar of cafe. Het is gebruikelijk om een sterke espresso te drinken. Vraag specifiek om koffie met melk als je dat wilt.

Vervoer

Naar Spanje

Veel internationale luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Spanje. Bijna alle grote steden beschikken over een vliegveld. De vliegreis duurt, afhankelijk van de bestemming, twee tot drie uur. Voor de Canarische Eilanden geld een vliegreis van 4,5 uur.

In Spanje

Auto
De wegen in Spanje zijn over het algemeen goed onderhouden. De snelwegen zijn redelijk rustig, maar je moet wel tol betalen. De kronkelweggetjes in de binnenlanden zijn een leuk alternatief als je het landelijke Spanje wilt verkennen. In de steden is het druk en parkeren kan een probleem zijn.
Bus
Reizen met de bus is goed te doen. De bussen rijden regelmatig, zowel binnen als buiten de stad.
Metro
In Madrid en Barcelona vind je een uitgebreid metronetwerk.
Taxi
De beste plek om een taxi te vinden is het busstation of de taxistandplaats. Spreek altijd van tevoren een prijs af en stap alleen in bij officiële taxi’s.
Trein
De meeste plaatsen in het land zijn per trein te bereiken. Er zijn verschillende soorten treinen voor korte of lange afstanden. De meest luxe trein is de AVE.
Deze rijdt op de route Madrid-Sevilla en Madrid-Puertollano.
Vliegtuig
Via een binnenlandse vlucht kun je binnen Spanje reizen. Het is echter zeer prijzig.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Niet alleen de costa’s zijn in trek bij toeristen. Hieronder vind je een opsomming van toeristische gebieden in Spanje:
Noordwest-Spanje met Galicië, Asturië en Cantabrië 
In dit prachtige gebied zijn de kusten grillig en de bergen hoog. Het is een prima plek om te wandelen of een berg te beklimmen. Vooral Picos de Europa is geliefd bij bergbeklimmers.
Costa’s
Langs de Spaanse kust, aan de Middellandse Zee, liggen de costa’s. De bekendsten zijn: Costa Blanca, Costa Brava, Costa Dorada en Costa del Sol. Deze kustgebieden zijn zeer geliefd bij zonaanbidders. De bekende plaatsen Lloret de Mar en Salou zijn tevens het walhalla voor jonge discogangers.
Barcelona en Madrid
Barcelona en Madrid zijn de meest bezochte Spaanse steden. Uniek aan Barcelona is dat het ook een strand heeft. Beide steden lenen zich voor een dag cultuur of een nacht flink stappen.
Andalusië
Andalusië, in Zuid-Spanje is vooral bekend vanwege de schitterende plaatsen Sevilla en Granada. De stranden zijn er schoon en de zon schijnt er bijna altijd.
Balearen
Mallorca, Ibiza, menorca, Formentera en Cabrera vormen samen de eilandengroep de Balearen. Omdat het op deze bestemmingen bijna altijd mooi weer is, zijn ze zeer
geliefd bij vakantiegangers.
Canarische Eilanden
Vlak voor de Afrikaanse kust liggen de Canarische Eilanden, bestaande uit Gran Canaria, La Palma, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, El Hierro en La Gomera. De Canarische Eilanden staan het hele jaar door garant voor mooie natuur, fijne stranden en zonnig weer.

Bezienswaardigheden

Het is onmogelijk om alle bezienswaardigheden te beschrijven. Hier volgt
een selectie van plekken die je volgens ons niet mag missen.
Barcelona
Barcelona is de hoofdstad van Catalonië. De stad heeft een ideale ligging aan de noordoost-kust. Je kunt Barcelona niet verlaten zonder minstens een van de meesterwerken van de Spaanse architect Antoni Gaudi te zien. Onmisbaar is de Sagrada Familia; Gaudi’s onvoltooide kathedraal. De Sagrada Familia is inmiddels het symbool van Barcelona geworden. De kathedraal, in art nouveau stijl, lijkt in geen enkel opzicht op andere kathedralen. De vormen zijn levendig en modern en niemand weet wanneer het gebouw ooit af zal zijn. Andere beroemde Gaudi werken zijn Parc Guell, Casa Mila en Casa Battlo. Naast de moderne stijl van Gaudi vind je in Barcelona ook een gezellige gotische wijk. Een wandeling door de nauwe sfeervolle straatjes en een bezoek aan de gotische kathedraal is zeker een aanrader. ‘s Avonds bezoek je de beroemde fontein op Placa España. Op de maat van de muziek springen de waterstralen omhoog, vergezeld van een spectaculaire lichtshow.
Madrid
De hoofdstad van Spanje is absoluut de moeite waard. Kunstliefhebbers komen er volledig aan hun trekken, want er zijn talloze musea. Ook het koninklijk paleis, Palacio
Real mag niet worden overgeslagen. Madrid is een grote stad met veel straten en pleinen en winkels. Maar als je moe bent van het slenteren, kun je heerlijk tot rust komen in een van de parken.
Granada
Het Alhambra in Granada is een van de mooiste bouwwerken ter wereld. Je ziet hier de moorse invloeden van islamitisch Spanje in volle glorie; zuilen, mozaieken en klaterende fonteinen. Het Alhambra bestaat uit drie delen: het Alcazaba (een fort), het Palacio Nazaries (koninklijk paleis) en deGeneralife (tuinen). De stad ligt aan de voet van de Sierra Nevada, de hoogste bergketen van Spanje. Dit maakt Grenada ook meteen tot een geschikt wintersportgebied.
Sevilla
Sevilla is het hart van Andalusië. Sevilla staat garant voor prachtige moorse gebouwen, flamingo en een typisch Spaanse sfeer. Hier is het stierenvechten nog aan de orde van de dag. Belangrijke bezienswaardigheden zijn het sprookjesachtige Palais Reales Alcázares, de grote kathedraal en Placa España.
Altamira
De grotten van Altamira in Noord-Spanje herbergen kunst van meer dan 14.000 jaar geleden. Op het plafond van de grot zie je tekeningen van dieren en symbolen. De grotten staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Uit veiligheidsoverwegingen is het niet meer mogelijk om de grotten te bezoeken. Wel kun je een levensechte replica bekijken in Museo Altamira.
Overig
Naast bovenstaande plaatsen raden we je ook nog aan: Salamanca, Santiago de Compostela, Tarragona, Leon, Toledo, Guadalupe en Cordoba. Natuurlijk zijn ook de Balearen en
de Canarische eilanden een bezoek waard.

Stranden en Actief

Stranden

Spanje is een ideale bestemming voor een strandvakantie. Langs de gehele kust vind je langgerekte stranden en knusse baaien. We beschrijven de bekende kusten en eilandengroepen voor je.
Balearen
De eilanden die deel uitmaken van de Balearen hebben mooie stranden en helder water. Het eiland Formentera heeft de schoonste stranden, Ibiza de drukste. Menorca en Mallorca hebben voor ieder wat wils; drukke langgerekte stranden, maar ook afgelegen baaien.
Canarische Eilanden
Op de Canarische Eilanden vind je stranden in allerlei soorten en maten en in verschillende kleuren en vormen. Sommige kusten zijn steil, anderen weer vlak. Het zand kan bestaan uit wit zand, maar ook uit zwart vulkanisch zand. Het water is helder blauw en kan koeler zijn dan je verwacht vanwege een koude stroming.
Costa Blanca
De stranden aan de Costa Blanca, oftewel ‘de witte kust’, zijn van fijn wit of goudkleurig zand. De stranden zijn langgerekt en lopen geleidelijk af, waardoor ze geschikt zijn voor kinderen. De bekendste plaatsen aan de Costa Blanca zijn Benidorm, Alicante, Guardamar, Torrevieja en Denia.
Costa Brava
De Costa Brava strekt zich uit van de grens met Frankrijk tot aan Barcelona. Costa Brava betekent ‘woeste kust’. De golven zijn hier redelijk wild en je vindt er grillige rotspartijen. Het water is schoon en het zand is fijn goudkleurig. Hier vind je veel bekende plaatsen zoals Lloret de Mar, Malgrat de Mar en Calella.
Costa del Sol
De naam zegt het al; aan de Costa del Sol is het altijd zonnig. De Costa del Sol is het kustgebied rondom de bekende plaatsen Sevilla en Granada. De stranden zijn er uitgestrekt en schoon. Naast zandstranden vind je er ook enkele kiezelstranden en grillige rotsen. Een bekende badplaats aan de Costa del Sol is Torremolinos.
Costa de la Luz
In het uiterste zuiden van Andalusië vind je de Costa de la Luz, oftewel de ‘kust van het licht’. De naam verwijst naar de bijzondere lichtval in het water. De stranden aan de Costa de la Luz zijn bijna allemaal langgerekt en schoon. Enkele stranden zijn rotsachtig. Bekende badplaatsen zijn: Cádiz, El puerto de Santa Maria, Petri en Punta Umbria.

Actief

Heb je even genoeg van het relaxen? Ook voor de actieve mensen biedt Spanje mogelijkheden. WandelenEen bekende wandelroute is de Camino de Santiago, dat van de Pyreneeën tot
aan het bedevaartoord Santiago de Compostela loopt. De afstand is ongeveer 760 kilometer. Het gebied Picos de Europa is zeer in trek bij bergbeklimmers. WatersportAlle costa’s bieden uitgebreide watersportmogelijkheden. Om te surfen ga je naar de straat van Gibraltar en de Costa de la Luz. Kanoën kan het beste in de Pyreneeën.
Wintersport
In de Pyreneeën en in de buurt van Granada kun je skiën De sfeer is er rustig en relaxt.

Communicatie

Communicatie

Vanuit Spanje kun je prima in contact blijven met vrienden of familie. Je kunt
er e-mailen, telefoneren of een kaart versturen. Internetten kan in de
internetcafes en postkantoren in de grote steden. Telefoneren kan
vanuit openbare telefoons (telefoonkaarten zijn te koop bij de kiosk of
het postkantoor) en mobiele telefoons. Als je een kaart verstuurt, denk
er dan aan dat de post er gemiddeld een week over doet.

Taal

De officiële taal is het Castiliaans. Wij noemen dit meestal gewoon ‘Spaans’. Verschillende Spaanse gewesten hebben een eigen taal ontwikkeld. Zo spreken ze Catalaans in Catalonië, Baskisch in de Baskische provincies en Bable in Asturië. In veel plaatsen zul je zien dat er twee plaatsnamen op de borden staan aangegeven; een in het Castiliaans en een in de taal van de regio.

Media

Nederlandse kranten zijn te koop in de grote steden en de populaire badplaatsen. De meeste hotels hebben kabel-tv, waarop CNN en BBC World te ontvangen zijn. Ook de wereldomroep is te ontvangen. Kijk op www.wereldomroep.nl voor de juiste frequentie.

Douane

Reisdocumenten
Om Spanje binnen te komen, heb je een geldig paspoort of identiteitskaart nodig.

In- en uitvoer

Binnen de Europese Unie mag je de volgende producten in- en uitvoeren:Achthonderd sigaretten, of tweehonderd sigaren, tien liter sterke drank,
of negentig liter wijn, of 110 liter bier.

Gezondheid

Voor Spanje zijn momenteel geen vaccinaties nodig. De meest voorkomende aandoeningen zijn diarree en verbranding door de zon. Blijf daarom altijd goed drinken, smeer je in met een beschermende zonnebrandcrème en blijf op het heetst van de dag uit de zon. De kwaliteit van de gezondheidszorg in Spanje is redelijk goed, vooral in de grote steden.

Gehandicapten

Veel hotels zijn rolstoelvriendelijk, maar het vinden van een invalidetoilet kan moeilijk zijn. Belangrijke bezienswaardigheden zijn meestal toegankelijk voor gehandicapten, net als de grote luchthavens. Kleine oude plaatsjes zijn over het algemeen minder geschikt voor
gehandicapten. De straten zijn hobbelig en lopen vaak steil af.

Drinkwater

Tenzij er ‘no potable’ bij de kraan staat, is het kraanwater gewoon drinkbaar. Erg lekker is het niet, want er zit veel chloor in. We raden dan ook aan om mineraalwater te drinken.

Geldzaken

In Spanje betaal je, net als in  België, met de euro. De meeste hotels en restaurants accepteren creditcards. Travellercheques zijn in te wisselen bij alle grote banken. Pinnen kan bij pinautomaten in het hele land.

Feestdagen

Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
6 januari Driekoningen
19 maart San Jose
maart/april Witte donderdag, Goede Vrijdag en Pasen
1 mei Dag van de Arbeid
Mei/juni Pinksteren
15 augustus Maria Hemelvaart
12 oktober Nationale feestdag van Spanje
15 oktober DÃa de la Hispanidad
1 november Allerheiligen
6 december Dag van de Grondwet
8 december Maria Onbevlekte Ontvangenis
25 december Kerstmis
Naast bovenstaande feestdagen zijn er nog diverse lokale feestdagen. Als een feestdag op zondag valt, wordt de maandag erop volgend een vrije dag.

Spanje in cijfers



LANDINFORMATIE & KENGETALLEN

Hoofdstad

:

Madrid

Lokale landnaam (kort)

:

Espana

Internationale landnaam (lang)

:

Kingdom of Spain

Internationale landnaam (kort)

:

Spain

Staatsvorm

:

Monarchie

Gesproken talen

:

Castilian Spaans 74%, Catalan 17%, Galician 7%, Basque 2%

Lid VN sinds

:

14/12/1955

Lid WTO sinds

:

01/01/1995

Lid UNESCO sinds

:

30/01/1953

Bevolking

:

39.107.912 inwoners

Wateroppervlak

:

5.350 km2

Oppervlakte

:

499.400 km2

Internet zone

:

es

Landnummer telefoon

:

34