Wijn kopen Spanje

Costa Blanca wijnen:

Dankzij de uitzonderlijke weersomstandigheden en de lokale bodemsamenstelling aan de Costa Blanca produceren de wijnboeren hier fruitige, volle wijnen, jaar na jaar opnieuw.
Vandaag hebben de Costa Blanca wijnen wereldwijde erkenning gekregen voor hun kwaliteit, geur en smaak. De Alicante DO of appellatie heeft momenteel ongeveer 14.000 hectare met wijnstokken. Er worden nu moderne technieken gebruikt die sterk gebaseerd zijn op de klassieke procedures.
Wijnen uit de Costa Blanca zijn vol van body en smaak. Robuuste rode wijnen, prachtig fruitige witte wijnen en buitengewone rosé wijnen zijn allemaal afkomstig van de wijnstokken geteeld in deze regio. Van alle wijnen aan de Costa Blanca valt één wijn echt  op:  De Fondillón,  steeds een volwassen volle wijn met een karakteristieke oranje-rode kleur.
Een relikwie uit de wijngeschiedenis van Alicante (Spanje). Vergelijkbaar  met de Pedro Ximenez wijnen uit Montilla-Moriles. Het is een natuurlijk zoete wijn die wordt gemaakt uit de laatst geoogste zeer suikerrijke 100% Monastrell druiven . Alcoholpercentage betreft 16-18 procent. De wijn rijpt gedurende tenminste 6 jaar. De veroudering kan eventueel plaatsvinden in een solera.
Deze veroudering resulteert in een diepe smaak en de complexiteit is verbazingwekkend. De Fondillón kan meer dan concurreren met de beste van Malaga's dessertwijnen, en inderdaad de beste zoete wijnen uit de hele wereld.

Andere variëteiten van de Costa Blanca wijn zijn de volgende:

Witte rassen - Chardonnay, Macabeo, Meseguera, muskaat van Alexandrië, Sauvignon Blanc, Planta Fina en Verdil.
En rode variëteiten - Garnacha Tinta, Garnacha Tintorera, Monastrell, Tempranillo, Bobal, Cabernet Sauvignon, Merlot, Noir en Shyra.

Belangrijkste wijnproductie regio's in de Costa Blanca

De meerderheid van de Costa Blanca wijnen worden geproduceerd in de "Marina Alta" of de "Ribera del Vinalopó". De terroir en de groeiomstandigheden van deze twee subregio's zijn heel kenmerkend, net als de druivensoorten en de daaropvolgende wijnstijlen.  Neem de tijd om de omgeving van de wijnbouw te verkennen en je zult een fantastische maar grotendeels vergeten regio ontdekken, die eens te meer in staat is uitstekende wijnen te produceren. Volgens de DO Alicante(een  regelgevende raad), zijn er 44 wijnhuizen verspreid over een gebied van 14.613 hectare wijngaarden gelegen aan beide zijden van de rivier de Vinalopó in de provincie Alicante. Vele wijngaarden zijn open voor bezoekers, maar het is raadzaam om op voorhand uw bezoekje aan te kondigen.
Het kustgebied La Marina heeft een mediterraan klimaat, met hete zomers (gemiddelde temperatuur van 30 graden in de zomer) en milde winters. Een redelijk  overvloedig neerslag met gemiddeld 500 mm per jaar.  De gronden worden grotendeels gedomineerd door kalksteen, die een goede drainage mogelijk maakt. De Moscatel Romana druif is meer prominent in de regio Marina Alta, in het noorden van de provincie.
In tegenstelling tot de regio La Marina, heeft de Vinalopo regio een feller continentaal klimaat, met zomerse temperaturen boven de 35 graden. Neerslag is schaars en met temperaturen in de winter kelderende tot 5 graden vorst zijn een constante dreiging. De overheersende bodemtype is ook heel anders, met zandgronden die de droge vlaktes van elk organisch materiaal ontbreekt. Dergelijke uitdagende omstandigheden betekenen dat telers zeer selectief met de rassen moeten omgaan die ze plant, zoals veel witte variëteiten.. De Vinalopó productie is gebaseerd op de Monastrell druif, het is ook van deze wijnstokken waarvan de Fondillón wijn geproduceerd wordt. Een van de meest beroemde Spaanse "Mistelas", de Moscatel wijn, wordt ook geproduceerd uit deze zoete, geurige druif.

Nieuwe generatie wijntelers

De nieuwe generatie wijnmakers  begrijpen nu volledig welke internationale rassen passen bij hun verschillende terroirs. Dankzij hun inspanningen, een aantal uitstekende mengsels en cepagewijnen zijn de wijnen aan  de Costa Blanca in opkomst, in een stijl die meer vertrouwd is met de mondiale wereld van wijndrinkers. Met de constante druk op wijnhuizen om hun ideeën te moderniseren en een hernieuwde nadruk op het produceren van elegante en gearomatiseerde wijnen kan het respect voor deze verrassende en mooie regio alleen maar groeien!